Aktualne vijesti

Novi kulturocid: Vandaliziran Matoš na Strossu

U seriji nimalo lijepih vijesti o događajima koji su se obrušili na naš grad, posebno žalosti vidjeti i čitati kako pojedincima očigledno ni potres, ni korona, ni kasni mraz niti obilne kiše nisu bili dovoljni da utaže potrebu za destrukcijom. Ceh je ovaj puta platilo još jedno ni krivo ni dužno ‘biće’ koje se ne može samo braniti, a koje osim umjetničke vrijednosti što posjeduje, predstavlja i jedan od simbola Zagreba.

Riječ je, kao što i naslovna fotografija pokazuje, o skulpturi  ‘Matoš na klupi’ koja se nalazi na Strossmayerovom šetalištu. Ovaj rad Ivana Kožarića, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih kipara, posvećen je jednako važnom književniku, a postavljen je 1978. godine. Matoš nije bio rođen u Zagrebu, ali ga je iznimno volio i bio vezan uz njega. Veliki kipar upravo ga je zato ugodno smjestio na Gradec kako bi  zauvijek mogao uživati u pogledno na metropolu. Aluminijska skulptura odmah je zaživjela među lokalcima i turistima koji su ga doslovno prigrlili kao svojega. Pojavom pametnih telefona naklonost su dodatno mogli iskazati dijeleći zajedničke fotografije po društvenim mrežama, čime su radili najbolju moguću besplatnu reklamu glavnom gradu Hrvatske.

Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com

Što bi sada ti isti turisti rekli?

Nedostatak empatije prema svemu i svakome tema je za stručnjake, međutim ne sankcioniranje vandalizama ove vrste već dugo je problem ne samo Gornjeg grada nego i cijelog Zagreba. Dojavu o posljednjem primjeru o kojem upravo pišemo, primili smo jučer kasno navečer. Nepoznati počinitelj sigurno je već daleko odmaknuo od onda te nakon ‘zasluženog’ odmora kraće danas ponovo u nove pohode sa sprejem u ruci. Koliko će pročelja i spomenika trebati još unakaziti svojim neartikuliranim črčkarijama prije nego što njemu/njoj netko ne uruči višeznamenkastu novčanu kaznu, krpu i rješenje o radu za opće dobro!? Pitanje je retoričko.

Jer dok  kreativnim izražavanjem neshvaćeni genije dokazuje svoje postojanje, izostanak sankcije još je jedna potvrda da NETKO ne postoji.

Imate li više informacija o ovoj temi, javite nam na egornjigrad@gmail.com

Naslovna fotografija: Irena Jelić/egornjigrad.com

Autor: I.J.

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button