Aktualne vijestiŽivot na Gornjem gradu

Kako zauzeti nogostup u 3 koraka

Ako je suditi prema slici koja je jutros snimljena preko puta Mesničke 10-kuće Kolmar, a koja prikazuje istu konstrukciju koja se nalazi tamo već mjesecima, odgovor na pitanje iz naslova je: VRLO LAKO! Potrebno vam je par dasaka, kutija čavala i jedan čekić.

Ne trebate ni istaknuti rješenje kojim vam se dozvoljava zauzimanje javne površine niti izvjesiti znak obaveznog obilaska za pješake. Svakako vam je suvišan i privremeni pješački prijelaz, jer prolaznicima ostaje cijeli kolnik (i to obje trake!) u tu svrhu.  Zašto bi ljudi koji plaćaju sva davanja ovom gradu ili oni mali na čija leđa ta obaveza još nije pala koristili javni prostor koji baš vama treba?  Njihove svakodnevne potrebe poput dolaska do svog doma/ureda najkraćim putem ili najsigurnijeg odlaska u školu potpuno su trivijalne u usporedbi s vašim briljantnim planovima i uzvišenim ciljevima.

Foto ‘Mesnička 10’ : Irena Jelić/egornjigrad.com

Makar vam za njihovo ostvarenje trebalo malo više vremena… Kao na primjeru Mesničke 10. Nogostup je ograđen već valjda godinu dana, no svrha cijelog projekta još se drži u najvećoj tajnosti. Priprema li se ovdje dolazak Djeda Mraza kao posebno iznenađenje ovog novog zagrebačkog Adventa koji s kućom Kolmar dijeli isti entuzijam i neviđenu kreativnost? Ili je ipak riječ o nečem skromnijem i dubokoumnijem poput stvaranja multikulturnog HUB-a za promišljanje o nametnutoj obavezi održavanja spomeničke baštine, opisanoj u tabelarnom hodogramu prikaza učinka subvencija na raznospolne parove.

Do točne informacije, na žalost, nismo uspjeli doći. No, sigurni smo da se ni u skorije vrijeme ovdje ništa neće promijeniti. Osim što postoje velike šanse da netko strada pod kotačima automobila koji jure Mesničkom i po 80 km/h. No i za to će si opet biti krivi svi oni koji se kad stignu do zaposjednutog nogostupa ne vrate ili nazad kojih 70-ak metara do Ilice i zebre, odnosno obilježeni pješački prijelaz ne potraže 100-ak metara uzbrdo kod Streljačke. Jer znak je postavljen.

Foto ‘znak videonadzor grad Zagreb, Mesnička 37’: Irena Jelić/egornjigrad.com

I na plotu lijepo piše:  GRAD ZAGREB, ZONA VIDEONADZORA, Ovim nadzorom upravlja voditelj obrade, GRAD ZAGREB, Kontakt: email: szop@zagreb.hr, tel: 01 6101 030, JAVNA POVRŠINA.

Pitanje je samo što i koga se nadzire na toj javnoj površini: pješake koji igraju svakodnevno ruski rulet s pobješnjelim automobilima ili one koji uz pomoć kubika daski, par čavlića i jednog čekića Zagreb približuju još za jedan korak Divljem zapadu.

Čini se, na žalost, nikoga. Jer previše su zaokupljeni smišljanjem teme za sljedeći Advent kojem nije dovoljno da bude to što jest, Došašće, i pronalaženjem novih lokacija za parking službenih bicikala koje ionako nitko ne koristi, ali dobro zvuči kad te netko pita čime se baviš.

Imate li više informacija o temi u tekstu, pišite nam na: egornjigrad@gmail.com .

Autor I. J.

 

 

Povezani članci

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button