Gorući problemi

REVITALIZACIJA I ODRŽIVI RAZVOJ MO GORNJI GRAD

Prirodoslovni muzej u Demetrovoj, Povijesni muzej u Matoševoj, Meteorološki zavod na Trgu Franje Markovića, Palača Jelačić u Demetrovoj, plemićki konvikt u Kamenitoj ulici… mijenjaju svoju namjenu o kojoj građani ne samo Zagreba, nego i Mjesnog odbora Gornji grad gotovo ništa ne znaju. Potrebno je založiti se za konkretne prenamjere poput one u multimedijski centar (s dvoranom/dvorištem za koncerte, knjižnicom, prostorijama za cjeloživotno obrazovanje, izložbe, inkluzivni kafić, prostor za udruge…) ili otvaranje mjesta za prezentaciju tradicijskih kao i domaćih obrta. Obnovu javnih i gradskih zgrada nužno je iskoristiti za unaprjeđenje našeg ‘kvarta’, kroz stvaranje novih mjesta za okupljanje i druženje na lokalnoj razini.

PROBLEM: velike zgrade ostaju prazne, sadržaji koji su nekada privlačili posjetitelje ostaju samo ruševine, građani nemaju adekvatan prostor za sastajanje (npr. umirovljenici..), Gornji grad odumire, a bio je rijetko viđen primjer suživota baštine i suvremenog čovjeka.

RJEŠENJE: otvoreno pričati i predstaviti svoje ideje i vizije revitalizacije Gornjega grada koji ima ne samo sve manje djece, nego i sve manje stanovnika. Založiti se za povrat starih obrta i osiguravanje prostorija za kvalitetniji život stanara. Zadržati koliko je moguće razinu društvenog života (koncerti, izložbe, kino..) kroz nove i suvremenije sadržaje.

RJEŠENJE: spojiti staro s novim, otvoriti Gornji grad njegovim građanima, ali i mladim kreativcima (coworking prostori, hubovi…) te očuvati zelene površine na području cijelog Mjesnog odbora. Na primjerima dobre prakse iz inozemstva, stvoriti spoj zaštite baštine i ekologije prema potrebama suvremenih stanovnika. Iskoristiti priliku za kvalitetniji život lokalaca.

Naslovna fotografija: Irena Jelić/egornjigrad.com

Povezani članci

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button