Život na Gornjem gradu

Tužno, tužnije, Tuškanac

Kad kupujete ili prodajete nekretninu, faktor koji najviše utječe na njezinu cijenu je lokacija. Tako je u svim gradovima na svijetu pa i u Zagrebu. A ako slučajno niste sretnik koji si može priuštiti stan ili kuću u nekom od najpoželjnijih kvartova, u njima možete uživati na druge načine. No uvijek s određene distance ili dozirano. U Los Angelesu se tako za znatiželjnike organiziraju posebne ture autobusom po Beverly Hillsu, dok su kraljevski vrtovi Kensington u Londonu otvoreni za javnost sukladno godišnjim dobima.

Nazor devastirani paviljon: snimio čitatelj/egornjigrad.com

Mi, na žalost, nismo svjesni koliko smo sretni što je najljepši dio Zagreba, park-šuma Tuškanac, dostupan svima bez ograničenja.  U bilo kojem trenutku tako možete izraziti svoju kreativnu slobodu na ‘dosadnoj’ austrougarskoj parkovnoj arhitekturi, popraviti si raspoloženje na osamljenoj klupici uz pokoju bocu dobrovoljčeka i navijanje srcedrapateljnih stihova ili pak iskaliti svoje negativne emocije na stoljetnim stablima koja vam, doduše, nisu ništa skrivila, ali su se našla na istom mjestu kao i vi.

Sve se više čini kako ova elegantna pluća grada sa svojim šetnicama, sanjkalištem, potocima te diskretno uklopljenim spomenicima danas služe liječenju frustracija umjesto prvotnoj namjeni da budu mjesto opuštanja i suživota s prirodom u kojem caruje cvrkut ptica.

Tuškanac smeće kod klupa: snimio čitatelj/egornjigrad.com

Po mnogočemu napredniji i uređeniji gradovi ovaj su problem riješili na vrlo jednostavan način.  Ekskluzivne zelene površine stavili su pod ključ kojeg imaju samo stanari. Tako na primjer u Beču ne možete pristupiti gotovo niti jednom parku/igralištu među zgradama. Oni pripadaju stanarima koji u tom kvartu žive i koji plaćaju dodatan porez za njihovo održavanje. Drugi su se pak odlučili za provjerenu kombinaciju nadzornih kamera i visokih kazni. A što je naš izbor?

Puno zujanja, a malo meda. Prvaci u uličnom aktivizmu, pričanju priča bez granica i svakodnevnom mudrovanju po društvenim mrežama očigledno ne zaslužuju ništa drugo nego utopiti se u vlastitom smeću. Krivac će im, kao i uvijek, biti netko drugi.

Autor: I.J.

Imate li više informacija o temi iz teksta, pišite nam na: egornjigrad@gmail.com .

 

Povezani članci

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button