Gorući problemi

MESNIČKA ULICA – KONTROLA BRZINE I SANACIJA

Zbog obnove pune propusta te dodatno kao posljedica oštećenja od potresa, a ponajviše zbog prevelike brzine kojom prolaze vozila usprkos jasno istaknutim znakovima ograničenja kretanja do 30 km/h, cijela Mesnička ulica, a posebno njezin gornji dio (od Streljačke prema vrhu) je opasna po život za pješake. Ujedno je i nepodnošljivo bučna, a radi se o zakonski nedozoljenim glasnoćama koje ponekad dosežu i 90 dB.

Poštivanje propisane brzine kretanja uopće ne postoji u praksi, iako su postavljeni prometni znakovi s ograničenjem brzine od 30 km/h na ulazima u Gornji grad (Demetrova, Mesnička…). Auti jure i po 80 km/h, ponekad i brže, posebno jer nema više ni parkiranih automobila niti rubnika koji su vozače u prošlosti donekle prisiljavali na oprez u vožnji. Zbog nogostupa u ravnini kolnika te preuskog nogostupa na gornjem dijelu ulice pješaci moraju hodati po cesti (djeca ne mogu sama ići u školu!) što čini cijelu Mesničku ulicu opasnu po život.

Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com

Dodatno, prolaznici su prisiljeni hodati po kolniku i zbog oštećenja koja je uzrokovao potres pa je tako ograđena uglovnica Mesnička 45 – Lisinskog 1 te cijeli potpornji zid ispod tunela Grič, jednako kao i pojedine zgrade.
Razina buke ne opada ni noću, a trpe ju stanari, prolaznici te sudionici u prometu. Nesnošljiva buka nastaje zbog loše postavljenih granitnih kocaka koje nisu prilikom ‘renovacije’ utaracane u zemlju pa su im popucale ‘fuge’ te se vibracije i zvučni valovi prenose do zgrada i kuća uz klopotanje, a tresu se i prozori i cijele zgrade. Dok je unutra nepodnošljivo bučno, na samoj ulici je zaglušujuće te je nemoguće razgovarati.

PROBLEM: ne poštivanje i ne kontroliranje propisane brzine kretanja vozila, buka koja doseže i do 90 dB, preuzak nogostup, kolnik u razini ulice.

RJEŠENJE: postavljanje kamera za kontrolu brzine, postavljanje pomičnih stupića na križanju sa Streljačkom – zatvaranje cijelog Gornjeg grada za promet osim stanarima što je odavno i u planu te u trendu sa svjetskim programima zaštite baštine i očuvanja ambijentalnosti starih jezgri, fugiranje oko kocaka kao privremena mjera, kompletna rekonstrukcija ulice te vraćanje u prijašnje stanje (taracanje kocki u zemlju, osiguravanje dovoljno širokog pločnika za pješake…).

Naslovna fotografija: Irena Jelić/egornjigrad.com

Povezani članci

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button