Život na Gornjem gradu

Majstori: Dođoh, vidjeh, pobjegoh

Gospodin Majstor. To mitsko biće zbog kojeg uzimamo godišnji odmor, kupujemo i kuhamo tursku kavu, plaćamo avansno te čučimo doma i čekamo, čekamo, čekamo… ako ga ikad i dočekamo.

Samo prisjećanje na posljednji, kao i vjerojatno na bilo koji susret s njim, izaziva grč u želucu, povisuje ton glasa, a u nekima se javljaju i pobude najniže vrste. Međutim, u ovom tekstu nije riječ o Majstorima pred kojima smo sasvim nemoćni mi obični smrtnici, nego o natprirodnoj snazi njih kao osme sile pred kojom, kako svjedoči stanje na terenu, moraju pokleknuti i najviše državne istance.

Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com

Jer ako su Majstori na zgradi Vlade u Mesničkoj 23 našli očuvanu, cijelu i održavanu ogradu, a ostavili za sobom potrganu, ‘spiganu’ i ružnu, što tek čeka nas koji ćemo ih pustiti u svoj skromni dom!? Krš i lom, jedino je što pada na pamet.

Da situacija bude još tragi(komi)čnija, vrt koji se nalazi iza ograde pripada, u stvari, rezidenciji u Visokoj 22 (nekadašnjoj Palači Pongratz). Vila je to koja ugošćuje najviše državne goste: premijere, predsjednike, pripadnike kraljevskih obitelji… Sva sreća da je korona pa takvih aktivnosti trenutno nema, jer baš bi bilo zanimljivo vidjeti neku novu Željeznu lady koja je odlučila protegnuti noge nakon ručka pa ju je vrebajući paparazzo uslikao kroz krezubu ‘tarabu’.

Do toga ćemo se još načekati. A ako budemo dobri, možda ugledamo i Majstore koji su se vratili popraviti ogradu, jer je onome tko je naručio radove zasmetalo što su za sobom ostavili. Tada se možda napokon rodi i nada za nas ‘običnjake’ kojima ne trebaju nove fontane, nove nadstrešnice, novi wc-i sa zlatnim ‘pipama’ … pa ni nove ograde. Staroj baštini apsolutno ništa ne fali, samo nekima pokoja daska u glavi dok rade svoj posao.

 

Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com

Ukoliko imate više informacija o ovoj temi, javite nam na egornjigrad@gmail.com .

Naslovna fotografija: Irena Jelić/egornjigrad.com

 

Povezani članci

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button