Život na Gornjem gradu

Parkirati ili ne parkirati pitanje je sad!

Svima nam se barem jedanom desilo da smo vraćajući se kasno navačer ‘doma’, ostavili automobil na mjestu za koje smo bili uvjereni da je parkirno. Uredno obilježeno tzv. horizontalnom signalizacijom kao da je čekalo samo nas i naše vozilo. Dodatna olakotna okolnost bila je što se nije radilo o uskom i prekratkom kakva su obično parkirna mjesta u centru grada, nego je baš bilo jednostavno stati iza zadnjeg ili ispred prvog automobila u nizu. A onda, ujutro, dočekao nas je hladni tuš! I to ne u kupaonici nego na vjetrobranskom staklu, u obliku kazne za nepripisno parkiranje.

Foto: Irena Jelić/@egornjigrad.com

Na danjem svjetlu sada je bilo jasno da smo noć ranije vozilo ostavili na mjestu koje možda je, a možda i nije parkirno. Jer kada čovjek bolje pogleda, crte kojima je omeđeno malo se vide, a malo ne. Malo su žute, a malo i bijele. Mjestimice kao da su prebojane crnom bojom, a kad gledaš iz drugog kuta čini se da ipak nisu. Ova po oko i džep neugodna pojava karakteristična je upravo za područje Mjesnog odbora Gornji grad te je posljedica višestrukih svojevoljene promjena gradskih vlasti u regulaciji parkinga.

Muke po stanare započele su prije desetak godina uvođenjem parkirnih mjesta vezanih uz tablice vozila, za koje se ustanovilo (nakon što su iscrtana do kraja!) da ih nema dovoljno za sve, iako se u to vrijeme moglo parkirati u znatno više ulica, poput Streljačke i Mesničke, nego danas.  Vlasnici automobila koji su ostali tada bez parkinga za svoje limene ljubimce bili su prisiljeni mjesecima se snalaziti ostavljajući ih na Tuškancu ili po Cmroku. Situacija je donekle rješena izgradnjom garaže, no uslijedile su opet brojne izmjene iscrtavanja, precrtavanja i docrtavanja, kao i dodjela parkirnih mjesta institucijama koje nikada nisu ni bile u planu kao korisnici, a kulminacija je uslijedila brisnjem ili bolje reći polubrisanjem 30-ak parkirnih mjesta doslovno preko noći, što sada otežava život stanarima, ali i nagrđuju javni prostor. 

Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com

Najžalosnije je od svega što stanare svo ovo vrijeme nitko nije našao shodnim ni obavijestiti o uvođenju novih pravila ili promjena, a kamo li ih pitati za mišljenje. Jer, rješenje je uvijek moguće naći. Razgovorom i dogovorom, no prije svega sagledanjem situacije sa svih strana.

Trenutna situacija ne zadovoljava ni potrebe građana niti institucija, a što o tome misle turisti, bolje da ni ne znamo.

 

Stoga od novo formirane vlasti u Gradu Zagrebu nakon izbora treba odmah tražiti:

  • povećanje broja parkirnih mjesta na području Mjesnog odbora Gornji grad (ponovnim iscrtavanjem izbrisanih ili ponovnim uvođenjem parkinga u ulicama u kojima su neopravdano u potpunosti uklonjena)
  • korištenje parkirnih mjesta rezerviranih za institucije u periodu od 17 do 8h radnim danom te vikendima 0-24h
  • uklanjanje neurednih ostataka boje te jasno označavanje obilježenih parkirnih mjesta.

Imate li više informacija o ovoj temi, pišite nam na egornjigrad@gmail.com.

Naslovna fotografija Vitezovićeva ulica: Irena Jelić/egornjigrad.com

Autor: I.J.

 

 

Povezani članci

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button