Gorući problemi

REGULACIJA PROMETA I POVEĆANJE BROJA PARKIRALIŠNIH MJESTA ZA STANARE

Zbog prometnog kaosa te nedosljednosti pri označavanju i korištenju parkirnih mjesta, Gornji grad je pretvoren u prolaznu S-J transverzalu cijelog Zagreba jednako kao i privatno parkiralište za djelatnike pojedinih institucija, iako se radi o najstarijoj gradskoj jezgri s posebnom, jedinstvenom zonom parkiranja  (1.1.). Prvotna namjena ove odluke, uvođenja posebne parkirališne zone, imala je za cilj smanjenje protoka prometa te premještaj dijela parkiranih vozila stanara u Javnu garažu Tuškanac kako bi se baština poštedjela nepotrebnih vibracija i ispušnih plinova, no u praksi je zaživjelo nešto sasvim drugo.

Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com

PROBLEM: nekontrolirani protupropisni ulazak u Gornji grad kroz Ilirski trg – Popov toranj koji uzorkuje tijekom jutarnjih i popodnevnih ‘špica’ kolone do Ilice, uklonjeno je 30-ak originalno iscrtanih parkirnih mjesta (samo su izbrisana jedan dan) na području Gornjeg grada, parkirna mjesta na Streljačkoj i Mesničkoj (jednako kao i ona u Gundučićevoj i Tomićevoj) su maknuta kako bi se punila garaža Tuškanac, no ona je prepuna pa stanari nemaju gdje parkirati, a prevelik je broj parkirnih mjesta dan institucijama. Pojedina parkirna mjesta iscrtana su na javnim površinama poput onih za DIP u Visokoj te je otežan pristup hitnoj pomoći, vatrogascima, kamionima (Čistoća, majstori, dostava…). Na Radićevoj su pomični stupići postavljeni na krivom mjestu pa nastaju ‘čepovi’, kamioni i autobusi se ne mogu okrenuti na sredini ulice. Ulica Cmrok nije označena kao slijepa.

 

RJEŠENJE: zaustaviti promet vozila preko Popovog tornja (pomični stupići, kamere) ili potpuno zatvoriti Gornji grad za promet osim za stanare Mjesnog odbora i štićene osobe, omogućiti stanarima parkiranje na mjestima rezerviranim za institucije od 17 -8h, iscrtati ponovo parkirana mjesta koja su izbrisana na Gornjem gradu, iscrtati ponovo parkirna mjesta u Streljačkoj i Mesničkoj ulici za korisnike zone 1.1., maknuti parkirna mjesta ispred garaža na jedinom proširenju Visoke ulice kako bi se promet mogo neometano odvijati, maknuti pomične stupiće sa sredine Radićeve ulice, sanirati zid preko puta Radićeve 44 i iscrtati parkirna mjesta -građevinska dozvola već je ishođena (!), staviti oznaku slijepe ulice u Ulici Cmrok.

DODATNO: problem parkiranja u Visokoj ulici prilikom rezidencijalnih posjeta – zabranjeno parkiranje za građane o čemu ih se obavještava listom papira na brisačima isti dan ili dan ranije. Ne postojanje parking alternative za stanare koji moraju premjestiti vozila.  ‘Pauk’ odnosi vozila, no ne vraća ih po završetku službenih posjeta.

RJEŠENJE: osigurati građanima zamjenski parking (a da to nije deponij Zagreb parkinga u Sv. Klari ili na Velesajmu!), obavijestiti stanare barem 48 sati prije posjeta da je potrebno premjestiti vozila, a dugoročno pronaći adekvatnije mjesto za rezidencijalne posjete, kako oni ne bi išli na teret stanara.

Naslovna fotografija: šaht u Mesničkoj ulici (autor: Irena Jelić/egornjigrad.com)

Povezani članci

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button