Aktualne vijestiŽivot na Gornjem gradu

Gornjogradsko samoupravljanje

Podne je. Praznik. Odlučujući dan za našu nogometnu reprezentaciju na Europskom prvenstvu. Trideset i pet je stupnjeva u hladu. Na Griču. Toliko je vruće da i policajac koji bi trebao čuvati zgradu Vlade prebire po mobitelu, jer nema na koga paziti. No gornjogradski 'djelitelj pravde' aktivniji je nego ikada!

Pedeset metara niže neumorno pokušava Kuševićevu zatvoriti za promet. S obližnjeg gradilišta dovlači signalizaciju Hrvatskih cesta koja služi za označavanje mjesta radova. Isti scenarij ponavlja već mjesecima, samo mijenja sredstva ‘ordiniranja’: jedanput su to trake ‘STOP POLICIJA’, drugi puta znak zabrane prometa u oba smjera, sada mobilni stupići… Štogod mu se čini prikladnim, stavlja u službu svoje tajanstvene privatne misije. Zanimljivo je pritom da Kuševićeva nikada nije bila pješačka zona, a jednako je tako interesatno da se ovo samoupravljanje javnim prostorom javlja isključivo neradnim danima, dakle vikendom i praznicima. Gornjogradski ‘osvetnik’ očigledno je svjestan da to što radi ne samo da ometa druge u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, nego je i zakonski kažnjivo.

Foto ‘Matoševa’: Irena Jelić/egornjigrad.com

Svjesni su toga i njegovi/njezini susjedi koji jednako uporno uklanjaju navedene zapreke. Tako je bilo i jučer kada su sporni stupići nekoliko puta micani sa strane na nogostup. Dojavilo nam je to više stanara koje smeta ovakav način privatiziranja javnog prostora bez obzira na razlog. I ako je manje prometa kroz Kuševićevu ulicu, znači da ga je više kroz južni dio Matoševe, Markovićev trg, uz Poljanu Bele IV…

Koliko god se nekome svidio ili ne sistem u kojem živimo, on je ipak struktura u kojoj postoje nekakva pravila. Zove se grad i predstavlja kakva-takva civilizacijska dostignuća. Propusta sigurno ima, o njima na kraju krajeva i mi pišemo na ovom portalu, no provoditi svoju volju na uštrb drugih nije nikakvo rješenje, nego uzrokovanje novih problema kojih kao da nema već dovoljno. Zato kada sljedeći puta odlučite uzeti pravdu u svoje ruke makar i ‘običnim’ rezerviranjem javnog parkirnog mjesta kantom za smeće ili stolicem (jer se dotično slučajno nalazi ispred vaše zgrade/kuće), razmislite najprije ne stvarate li ono isto protiv čega se borite – kaos i nepravdu.

Imate li više informacija o temi, pište nam na: egornjigrad@gmail.com.

Autor: I. J.

Povezani članci

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button