Život na Gornjem gradu

Jedna gornjogradska kuharica

Svaka je ‘fina’ kuća na Gornjem gradu nekada imala svoju kuharicu. Pri tom ne mislim na tetu koja je pripremala objede, nego na malu crnu knjižicu recepata u koju su se zapisivale, korigirale i čuvale obiteljske kulinarske tajne.

Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com

Ako ste imali sreće, jednu takvu dobili ste u nasljeđe poput mene. Žutih listova i rukopisa pisanog tintom, ostavila mi ju je moja prabaka Dragica koju nikada nisam upoznala – osim preko okusa i mirisa njezinih ‘kipferlija’, graf Schindler torte, ‘Ribizel Kuchena’, kuglica od naranče…

I dan danas vidi se koji su recepti bili najpopularniji u našoj kući, jer nam o tome jasno govori broj ‘fleka’ na dotičnoj stranici, a zgodno je i pratiti komentare pokraj naslova poput onog uz orahovu tortu za koju je prabaka napisala da je ‘Ratna!’ (što mi uz činjenicu da u nju dolazi 3 dkg maslaca pomaže datirati bilježnicu negdje u 40-te godine prošlog stoljeća).

Orahova torta /Ratna/
Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com

Uz recepte se često pojavljuju i različita imena pa tako uz ploške od maslaca stoji /Kršnjavi/, dok je Marija Vučković očigledno prabaki ustupila svoju tajnu formulu za pokladne uštipke, a Micika je Dragici otkrila što joj sve treba za dobar ‘Damen Kaprice’.

Listajući dalje mijenja se rukopis, boja tinte, miješaju se hrvatski i njemački, slatke i slane delicije, a ja postajem sve gladnija. Prvotna ideja da vam pretipkam 3-4 recepta time pada u vodu pa brže bolje zovem informatičara koji dodaje linkove na slike kako bi oni koje to zanima mogli povećati fotografije kada kliknu na njih.

U rukama mi ostaje još jedan svezak. Onaj s početka priče, odnosno s naslovne fotografije. U njemu se nalaze još stariji recepti, ali za pripremu likera. No njih ionako nije pametno piti na prazan želudac!

Pomozite nam da zajedno sačuvamo stare zagrebačke recepte od zaborava! Pošaljite nam svoje priče ili fotografije na egornjigrad@gmail.com .

Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com
Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com

 

Foto: Irena Jelić/egornjigrad.com

Naslovna fotografija: Irena Jelić/gornjigrad.com

Autor: I.J.

Povezani članci

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button